ČUVALI POGINULI U DOMOVINSKOM RATU

ČUVALI POGINULI U DOMOVINSKOM RATU

 

U Domovinskom ratu poginula su 4 Čuvala. Raveno Čuvalo, sin Kamila Čuvalo i Ljerke Dolovski, iz Zagreba, civil, ubijen  snajperom, ispred „Maršalke“, u Zagrebu, vojarne JNA.  Zvonko Čuvalo, Nikičin, iz Proboja, ubijen u Mostaru od Muslimanskog snajperista, nakon objave prekida vatre. Bio izuzetno cijenjen od suboraca, koji su njegovo mučko ubojstvo teško prihvatili. Da ih smire i odvrate od nepoželjnih čina, angažirali su se svi koji su nešto značili u Ljubuškom, posebno svećenici. Franjo Čuvalo  Milanov, stradao na bojištu od mine. Jozo Čuvalo Srećkov, hrvatski vojnik, stradao nesretnim slučajem, pred obiteljskom kućom u Proboju, za vrijeme kratkog dopusta sa bojišnice. Među teže stradale u Domovinskom ratu treba zabilježiti i sina Stojana-Preke Čuvalo, čiji sin je ranjen u opkoljenom Sarajevu od srpskog snajperista, ostavši bez oka.. Najviši čin u Domovinskom ratu, postigao je Zvonimir Čuvalo Marijanov, kao djelatni pukovnik HV, 1992., ukazom Predsjednika Franje Tuđmana.

Vojnika iz roda Čuvalo, po ženskoj liniji, poginulih i teško ranjenih koju nisam pobliže pratio ima. Ja nažalost o njima podataka nemam. Primjer, sin Blagice Čuvalo, kćeri Milana Čuvalo Vranjiničina, udata, prezime…?,  poginuo u obrani Nove Gradiške.

 

Raveno Čuvalo           Jozo Čuvalo                Zvonimir Čuvalo        Franjo Čuvalo

Ovo su naši heroji. Dužni smo im

 

 

                  Čuvali koji su se posebno istakli i zaslužili javno priznanje.

 

Jure Čuvalo, boksač teške kategorije, prvak Kanade od 1957-1979. Za naslov svjetskog prvaka borio se sa Floyd  Patterom 1965. sa Mohamedom Alijem 1966. Obje borbe je izgubio na bodove. Profesionalnim boksom bavio se od 1956. Borio se 22  godine, a imao je 93 profesionalne borbe. Pobijedio u 73 borbe, od toga u 64 nokautom. Izgubio je 18 borbi na bodove, a dvije njegove borbe bile su, bez pobjednika. Ni jednom nije oboren s nogu. Zanimljivo je da je nakon borbe s Alijem, Jure  otišao na večeru sa prijateljima i rodbinom,  a Ali u bolnicu. 1970. borio se na Koševu u Sarajevu. Potiče od oca Stipana iz Proboja i majke Kate, rođ. Kordić iz Grljevića. Stipan je u Kanadu otišao 1926. a 1936. stigla je Kata, i rodila Juru 12.09.1937. Boksom se bavio od svoje 10-te god. U 19-toj god. postaje profesionalac. Borio se sa svim poznatim boksačima svog vremena. Nikoga nije izbjegavao. 1958. oženio Irkinju Lynne i s njom izrodio 4 sina i jednu kćer. Preživio je tešku obiteljsku tragediju, a  život danas posvetio humanitarnom radu i borbi protiv droge.

 

 

Fra Ljubo (Mate) Čuvalo, rođen 29.02.1908. u Proboju. Zaređen Mostaru 05.11.1933. Studirao filozofiju i teologiju u  Mostaru i Breslavi (Njemačka). 1935. godine odlazi u Ameriku, među iseljene Hrvate. Služio je u više župa u Americi. Bio dugogodišnji urednik tjednika Danica. Uređivao je Hrvatski katolički glasnik  i  Hrvatski kalendar. Bio  uspješan u raznim društvenim i vjerskim aktivnostima. Radio kao savjetnik u Kustodiji od 1949- 1953. Umro i pokopan u Chicagu, 24.01.1975.

 

 

Fra Mladen Čuvalo, rođen 21.04.1939. u Proboju. Filozofiju i teologiju pohađao  u Visokom, Ljubljani i Sarajevu. Zaređen 10.07.1966. U SAD je došao 16.03.1967. Dobrim dijelom i njegovim zalaganjem tada sele iz stare i neugledne u novu crkvu na  Manhattanu. Jedan je od pokretača radio programa za  Hrvate, kupnje  Hrvatske zemlje u New Jerseyu i TV programa na hrvatskom jeziku. Zaslužan je za kupnju  zemljišta u  Norvalu, koje služi  za okupljanje tamošnjih Hrvata. Preminuo i pokopan u Chicagu 07.09.1991.

Po sjećanju potomaka, Bariša Čuvalo, rođen 22.08.1812. sin Lovre Čuvalo i Matije Matijašević, bio ugledna osoba, u narodu i kod vlasti.

Prije sedam-osam godina (pišem 2008. po sjećanju), došao je u moju ordinaciju u Zagrebu dužnosnik bugarskog (ili makedonskog) veleposlanstva. Već kod pozdrava rekao je da smo rođaci, da se njegov „deda vika Georgi Petrov Čuvalo“. Georgi (Grgo) je za Balkanskih ratova došao iz New Yorka, po njegovoj priči,  i borio se na strani Bugara, i Makedonaca. Oženio njegovu baku, rodom iz Soluna. Nastanili se, po mom sjećanju, u Prilepu. Sagradili kuću u kojoj je i danas gradsko poglavarstvo. Sačuvao sam ceduljicu na kojoj je on napisao „Petar Tošev Čuvalo“. Na žalost poslije nismo kontaktirali, pa je sve ostalo na ovim sjećanjima.

U Rusiji poznat je plemićki rod Čuvalov. Jednog od potomaka ruskih Čuvalova, sreo Zvonimir Čuvalo, za Domovinskog rata.

U Čuvala ima doktora znanosti; Milan Čuvalo, docent dr. sc., struka brodogradnja. Ante Čuvalo, prof. dr. sc., struka povijest. Pjesnika, Iva Čuvalo Kamilova.  Magistara znanosti, liječnika, stomatologa, pravnika, ekonomista, inženjera raznih struka, profesora, poslovnih ljudi. Svi su uspješni i cijenjeni  u svom poslu. Milan Čuvalo bio je u vladi  Nikice Valentića pomoćnik ministra gospodarstva, od lipnja 1993. do travnja 2000. Ivan, fra Zrinko Čuvalo, sin Jage i Kate Luburić, rođen 1936. upamćen kao pučki fratar, zaštitnik sirotinje, dobrotvor časnih sestara, neumorni radnik, iza kojeg su ostajali izgrađeni ili obnovljeni objekti, uređena dvorišta. Osobno skroman. Bio župnik u Konjicu, Čerinu, Seonici, Posuškom Gracu, Klobuku, Tihaljini. Kapelan u Međugorju. Prva dva dana Ukazanja Blažene Djevice Marije u Međugorju, bio jedini svećenik, očevidac prvih događanja, jer je župnik fra Jozo Zovko bio na putu. Marno prikupljao iskaze i bilježio sva događanja vezana za ukazanja. Bio član uprave Franjevačke provincije u Mostaru. Umro  1991. Pokopan u groblju na Humcu.

Ružica Čuvalo Antina (Paše), prvi je liječnik opće medicine i stomatologije u Čuvala. Čuvali su obiteljski ljudi, odgovorni i poštovani u svojoj sredini.

Komentari isključeni za ČUVALI POGINULI U DOMOVINSKOM RATU

Filed under postovi